Vijesti

ČLANICE UDRUŽENJA NA PRIVREDNOM SAJMU U DERVENTI AVGUST 2021.


SA PRODAJNE IZLOŽBE ODRŽANE 10. JUNA 2021. 

RADOVI ČLANICA UDRUŽENJA  IZRAĐENIH NA RADIONICAMA


UŽ „Derventa“ na Humanitarnom bazaru

    Udruženje žena „Derventa“ već 16 godina podržava humanitarne akcije, organizuje ih i učestvuje u njima. Danas su članice  Udruženja učestvovale  u Humanitarnom bazaru za malog Mihajla Radanovića koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Akciju je pokrenula porodica Radanović za nabavku dijagnostičkog aparata neophodnog malom Mihajlu za analizu krvi.

       Udruženje  žena se zahvaljuje  vlasniku KORTA, gospodinu Dušku Reljiću, na logističkoj podršci  Udruženju  koje  je  u Kortu provodilo  humanitarnu akciju za svoju bolesnu članicu Đekić Anđu.


UDRUŽENJE ŽENA „DERVENTA„ OBILJEŽILO 2. DECEMBAR – MEĐUNARODNI   DAN BORBE PROTIV ROPSTVA

UŽ Derventa kao članica Mreže bosanskohercegovačkih organizacija u borbi protiv trgovine ljudima Ring provelo je  kampanju u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv ropstva. Na taj način  Udruženje se uključilo u obilježavanje 16 dana aktivizma žena u borbi protiv nasilja i ova, kao i druge aktivnosti koje Udruženje provodi,  ima  za cilj informisanje i prevenciju u borbi protiv svih vrsta nasilja.


U  GOSTIMA KOD UDRUŽENJA ŽENA PLANA – MAKLJENOVAC

Naše  članice su u nedjelju 2.12.2019. bile  na obilježavanju godišnjice rada Udruženja žena PLANA   iz Makljenovca s kojim naše Udruženje godinama sarađuje i održava prijateljske odnose.


Podrška Međunarodnom danu mira               

Povodom 21. septembra – Međunarodnog dana mira Udruženje ratnih vojnih invalida 1991-1995. organizovalo je manifestaciju „Naše različitosti – naše bogatstvo„ u okviru projekta PRO-Budućnost u Hrvatskom domu kulture „Napredak „ u Derventi. Udruženje žena „Derventa„ pridružilo se  manifestaciji  i obilježilo je ovaj datum podjelom brošure „Kultura  sjećanja i izgradnja povjerenja„  koja je štampana u okviru projekta „Osnaživanje žena za suočavanje sa prošlošću„ koji je podržan od  Evropske unije  kroz program  „Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u.


UDRUŽENJE ŽENA „DERVENTA„ OBILJEŽILO 2. DECEMBAR – MEĐUNARODNI   DAN PROTIV ROPSTVA

UŽ Derventa kao članica Mreže bosanskohercegovačkih organizacija u borbi protiv trgovine ljudima Ring provelo je 2. decembra kampanju u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv ropstva. Na taj način  Udruženje se uključilo u obilježavanje 16 dana aktivizma žena u borbi protiv nasilja i ova, kao i druge aktivnosti koje Udruženje provodi,  ima  za cilj informisanje i prevenciju u borbi protiv svih vrsta nasilja.


Druženje s članicama Udruženja „OSMIJEH“

UŽ Derventa je danas, 15.11.2018. godine, ugostilo Udruženje OSMIJEH iz Gračanice, društvo za psihosocijalnu pomoć i razvijanje dobrovoljnog rada u okviru projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba“ podržanog od Evropske unije. Današnje druženje imalo je za cilj promovisanje aktivnog starenja i zdravih stilova života, poboljšanje kvaliteta života žena starije dobi uključivanjem u društvene i kulturne događaje zajednice što će doprinijeti smanjenju socijalne izolacije.

Predsjednik Udruženja „OSMIJEH“, Hamdija Kujundžić, upoznao je prisutne o radu Udruženja, a posebno je istakao značaj volonterki koje su uključene u aktivnosti samopomoći starijim osobama u Gračanici. Jovanka Popović upoznala je goste o aktivnostima i djelovanju Udruženja žena u lokalnoj zajednici i šire i istakla da postoji želja i potreba da se stvore uslovi za kontinuirane aktivnosti u koje bi starije osobe mogle da se uključe da izraze svoja interesovanja, da se adekvatno informišu i da svojim aktivnostima daju doprinos lokalnoj zajednici, a i da postanu vidljive među ostalim građanima, kao i da se druže na izletima i upoznaju sa iskustvima i primjerima dobre prakse iz drugih opština BiH, a i šire u regionu.

Druženje je završilo uz pjesmu i pozdravom da je to samo početak novog  i lijpog druženja koje će se nastaviti i u buduće.


SPRIJEČIMO TRGOVINU LJUDIMA

UŽ Derventa zajedno s drugim članicama članica MREŽE RING uključila se aktivno u kampanju povodom 2. decembra Svjetskog dana borbe protiv ukidanja ropstva.

Da bi borba protiv trgovine ljudima bila efikasna, treba da se informišemo kako da prepoznamo ovo zlo i koje su mjere zaštite. Udruženje žena Derventa kao i druge ženske organizacije u BiH nosioci su najvećih aktivnosti u borbi protiv jednog od najgoreg oblika kršenja ljudskih prava.Trgovana roba može biti svako; staro i mlado, muško i žensko, bogato i siromašno, iz grada i sela, jednom riječju – svako biće do koga beskrupulozni trgovci mogu da dođu. Zato je veoma važno da znamo da  prepoznamo potencijalnu opasnost i kako da se sačuvamo.

Ovakve kampanje nam u tome pomažu.


Obilježen 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Trgovina ljudima je stvaran problem i problem svih nas. Zato smo zajedno tu da je spriječimo, posebno ako znamo da su najugroženija i najranjivija skupina društva mlade osobe koje su veoma pogodna roba za trgovanje i eksploataciju. Kao članica RING mreže, a uz podršku Ministarstva sigurnosti BiH, Udruženje žena „Derventa „  se uključilo u obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. Ovogodišnja kampanja  „Pet do 12, Vrijeme je, Zaštitimo djecu koja prose“ usmjerena je na podizanje svijesti javnosti i mobilizaciju građana i institucija. Ove godine  volonterke Udruženja provele su kampanju propagandnog materijala u  derventskoj i brodskoj opštini.


IZLET NA ZLATIBOR

U organizaciji UŽ „Derventa„ realizovana je dvodnevna ekskurzija za žene naše opštine. Prošlog vikenda 46 žena iz sela i grada boravilo je na Zlatiboru, a u povratku  su posjetile Drvengrad. Put su nastavile prema  Višegradu gdje su imale priliku da razgledaju Andrić grad i prošetaju Ćuprijom na Drini. Naravno, slikanje ispred spomenika i murala našeg nobelovca Ive Andrića je dragocjena uspomena. Iako su u toku jesenjski radovi,  spremanje zimnice i mnogo drugih obaveza, žene su našle mogućnosti da za sebe odvoje vrijeme koje su provele lijepo, korisno i veselo i već se razmišlja o novoj destinaciji.


ŽENE NA RADIONICI PLETENJA – trenerica Kata Stupar

DSC03841 (800x450) DSC03845 (800x450) DSC03856 (800x450)


UDRUŽENJE ŽENA ZA MALOG ELDARA

Udruženje “Sunce” pokrenulo je  humanitarnu  akciju za Eldara Jusića, petogodišnjaka iz Dervente koji  boluje od rijetke bolesti Fibrosis cystica – Cistična fibroza. Cistična fibroza je bolest koja ugrožava rad vitalnih organa, a najviše pogađa respiratorni sistem, pankreas, bubrege i jetru.

Eldar se pet godina  bori  sa ovom opakom bolešću, uz neizmjernu brigu roditelja, njegovih ljekara i starije sestre, a sada mu je potrebna i pomoć  sugrađana kako bi mu se nabavio neophodan aparat koji  bi mu olakšao njegovo teško zdravstveno stanje.

Udruženje žena Derventa pridružilo se Udruženju Sunce u humanitarnoj akciji za Eldara. Prilikom tradicionalnog obilježavanja 8. marta prikupljeno je 420,00 KM, a sredstva su uplaćena na račun Eldarovih roditelja . Našem malom sugrađaninu Udruženje želi uspješno liječenje i veselije i srećnije dane.

DSC03662 (800x450)


OBILJEŽEN DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Udruženje žena „Derventa“ dugi niz godina radi na prevenciji u borbi protiv trgovine ljudima jer je potrebno kontinuirano raditi na osvješćivanju građana o ovom zlu. Žrtve trgovine ljudima su muškarci, žene i djeca, bez obzira na porijeklo, rasu i nacionalnu pripadnost. Žrtve trgovine ljudima nisu svojom voljom pristale da budu trgovane, one su prevarene i prisiljene na iskorišćavanje u svrhu prosjačenja, radn , seksualne i svake druge eksploatacije. Žrtve su izložene raznim vrstama nasilja i traume nose cijeli život. Trgovina ljudima je opasan kriminal, a za trgovce izvor velike zarade.

2. decembar se u cijelom svijetu obilježava kao dan borbe protiv trgovine ljudima, u okviru 16 dana aktivizma žena u borbi protiv nasilja. Udruženje žena „Derventa“ , kao članica Mreže bosanskohercegovačkih organizacija za borbu protiv trgovine ljudima RING, organizovalo je kampanju propagandnog materijala u lokalnoj zajednici. Na taj način se Udruženje uključilo u zajedničku akciju „Spriječimo trgovinu ljudima“.

3 2 1


Obilježen 18. oktobar- Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Kao članica RING mreže, a uz podršku Ministarstva sigurnosti BiH , naša organizacija se uključila u obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. Ovogodišnja kampanja  „Pet do 12, Vrijeme je, Zaštitimo djecu koja prose“ usmjerena je na podizanje svijesti javnosti i mobilizaciju građana i institucija.

Udruženje žena je provelo kampanju među građanima u lokalnoj zajednici i održalo  radionicu za učenike osnovnih i srednjih škola na temu “Prevencija u borbi protiv trgovine ljudima” sa koje  je poslana poruka da ljudi nemaju cijenu i da je trgovina ljudima  opasan kriminal i kršenje ljudskih prava.

dsc03071-800x450 dsc03076-800x450 dsc03095-800x450 dsc03109-800x450 dsc03111-800x450


U SUSRET IZBORIMA

Udruženje žena „Derventa“ je u okviru projekta „Motivacija žena i djevojaka za veće učešće u društvenom i javnom životu„ koji je podržan od Opštine Derventa realizovalo dvije radionice za mlade. Cilj radionica je motivisanje mladih da se aktivnije uključe u predstojeće lokalne izbore. Interesantna su zapažanja i razmišljanja mladih koje su iznijele tokom radioničarskog rada.

Uglavnom su zadovoljne informisanjem o predizbornim aktivnostima i predloženim kandidatima, ali smatraju da treba više učiniti na senzibilizaciji žena i mladih da se aktivnije uključe u društveni i javni život.

Interesantni su odgovori na pitanje: „Šta biste promijenile u lokalnoj zajednici da vas  izaberu za odbornicu?“ – najviše odgovora odnosilo se na veće zapošljavanje mladih i žena; proširenje vrtićkih kapaciteta, uređenje mjesta za igru najmlađih, rješenje problema pasa lutalica i što je veoma značajno da su istakle potrebu veće brige za stara i iznemogla lica u našoj lokalnoj zajednici.

2. oktobra izaći će na izbore, većina njih prvi put, i tako ispuniti svoju građansku dužnost.

dsc02892-800x450 dsc02894-800x450 img_20160906_142935-593x800 img_20160906_143711_burst4-593x800 dsc02900-800x450


ŽENE POSJETILE KOZARU I  BANJALUKU

Udruženje žena „Derventa„ je u okviru projekta „Motivacija žena za veće učešće u društvenom i javnom životu„ koji je finansijski podržan od Opštine Derventa realizovalo 30.8.2016. godine izlet na Kozaru i u Banjaluku. Bila je to još jedna prilika da se žene iz grada i seoskih mjesnih zajednica druže, razmijene iskustva i u okviru radnog dijela izleta razgovaraju o potrebi i značaju učešća žena u javnom i društvenom životu. Jedna od poruka sa radionice bila je da žene treba da izlaze na izbore, da predlažu svoje kandidate i da biraju i tako se aktivno uključe u kreiranje svoje budućnosti.

DSC02879 (800x450)DSC02856 (800x450)DSC02858 (800x450)DSC02859 (800x450)DSC02862 (800x450)DSC02872 (800x450)


Udruženje žena „Derventa“ je članica RING mreže—BH mreže protiv trgovine ljudima koju čine bosanskohercegovačke NVO aktivne u borbi protiv trgovine ljudima. Dajemo svoj doprinos radu Mreže jer smatramo da zajedničkim djelovanjem članica možemo postići mnogo u borbi protiv trgovine ljudima.
Naša članica Jovanka Popović kao predstavnica Udruženja učestvovala je u okviru Podrške radu Mreže Ring na trodnevnom seminaru u Brčkom čija je tema bila Strateško planiranje.
Na seminaru su određeni ciljevi strateškog plana i strateških oblasti, definisana je misija i vizija , napravljen je plan zagovaranja za dalje aktivnosti Mreže.
Članice Mreže zajedničkim akcijama i kampanjama podižu svijest javnosti o trgovini ljudima i značaju uključivanja svih u BiH u borbu protiv ovog zla.

IMG_20151128_164452 IMG_20151128_124015 IMG_20151127_151837


Saopštenje za javnost

Zašto smo nevidljive, neprisutne i neupitane svaki put kada se o našim životima diskutuje i odlučuje, dok se dužine naših suknji svakodnevno slobodno mjere i komentarišu?

Ženska mreža Bosne i Hercegovine, u povodu 25. Novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, i početka globalne kampanje 16. Dana aktivizma protiv rodno uslovljenog nasilja, poziva građanke i građane BiH da se priključe našim naporima u podizanju svijesti protiv diskriminacije i nasilja nad ženama u BiH jer je život bez nasilja pravo i odgovornost svih nas!

U potpunosti smo svjesne da se o ženama sa invaliditetom, ženama treće dobi, ženama iz ruralnih sredinama, samostalnim roditeljkama, ženama nacionalnih manjina, nezaposlenim ženama, ženama sportistkinjama, ženama umjetnicama, ženama naučnicama, ženama oboljelim od teških i neizlječivih oboljenja, lezbejkama, biseksualnim i trans*  (LBT*) ženama, ženama žrtvama ratnog nasilja i rodno uvjetovanog nasilja, djevojčicama, kao i drugim društveno marginaliziranim ženama – ne govori, jer su nevidljive, a nevidljivim ih čini samo društvo ignorišući njihovo postojanje i ne pružajući odgovore na njihove potrebe i identitete.

Ženska mreža BiH i njenih 47 organizacija članica, sa područja cijele Bosne i Hercegovine, pojedinke i pojedinci  koji su se opredjelili u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama  pozivaju nadležne vlasti u BiH da učine svoj maksimum u provedbi Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, CEDAW i CAHVIO konvencije.

Naš cilj je  NITI JEDNA ŽENA NEVIDLJIVA!

Život bez nasilja i diskriminacije je pravo i obaveza svih nas!


25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Poster BV new 02-01


Obilježen 15. oktobar- Međunarodni dan žena na selu
Udruženje žena “Derventa” je zajedno s Opštinskom komisijom za ravnopravnost polova organizovalo 14.10.2015.godine okrugli sto u okviru obilježavanja Međunarodnog dana žena na selu. Učesnice na ovom događaju bile su članice Udruženja žena -predstavnice sekcija žena na selu , predstavnici komisije za ravnopravnost polova i opštinske administracije. Bila je ovo prilika da se senzibiliše javnost o značaju I doprinosu žena na selu, ali I da se žene informišu o programima podsticaja za žene na selu.Pokrenuta je I inicijativa za obezbjeđivanje određenih primanja ženama na selu poslije navršenih 65 godina života. Ovu aktivnost pratili su mediji što je doprinijelo boljoj vidljivosti žena na selu.

Okrugli sto 4 Okrugli sto 3 Okrugli sto 2 Okrugli sto 1


Obilježen 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Kao članica RING mreže, a uz podršku Ministarstva sigurnosti BiH, naša organizacija se uključila u obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. Ovogodišnja kampanja „Pet do 12, Vrijeme je, Zaštitimo djecu koja prose“ usmjerena je na podizanje svijesti javnosti i mobilizaciju građana i institucija.
Udruženje žena je provelo kampanju među građanima u lokalnoj zajednici i održalo okrugli sto za predstavnike institucija s koga je poslana poruka da ljudi nemaju cijenu i da je zloupotreba djece opasan kriminal i kršenje ljudskih prava.

trgovina 1 trgovina 2 trgovina 3 trgovina 4 trgovina 5


POKLON UDRUŽENJU ŽENA „DERVENTA“
Udruženje žena „Derventa“ posjetili su aktivisti IMIC – zajedno Fadil Pelesić i Mirsad Haurdić koji se više godina bavi humanitarnim radom i skuplja donacije od iseljenih Dervenćana u Australiji i SAD – u za svoje sugrađane. Ovom prilikom uručili su poklon, laptop, za potrebe aktivnosti UŽ“Derventa“. Ovaj gest nas je jako obradovao, posebno što je upriličen na desetogodišnjicu rada Udruženja. Dogovoreno je da će se saradnja ove dvije organizacije nastaviti, posebno u humanitarnim aktivnostima.

DSC01122 DSC01121


Na poziv Turističke organizacije opštine Modriča članice Udruženja žena „Derventa“ su 17.4.2015. zajedno s predstavnicima Turističke organizacije opštine Derventa prisustvovali manifestaciji „Gastro susreti Modriča 2015.“

Sajam1 Sajam2 Sajam3 Sajam4


RADIONICA ZA DJEVOJKE O RODNO USLOVLJENOM NASILJU
U okviru obilježavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena, Udruženje žena „Derventa“ realizovalo je radionicu „Prevencija rodno uslovljenog nasilja nad djevojkama“ za učenice srednjih škola. Radionica je imala za cilj da se kroz predavanje i radioničarski rad djevojke upoznaju s uzrocima rodno uslovljenog nasilja, kao i načina uspostavljanja dobre komunikacije u prijateljskim i partnerskim vezama među mladima.
U prvom dijelu radionice djevojke su imale priliku da se upoznaju s pojmovima pola i roda, rodnim ulogama, rodnim stereotipima i predrasudama kao uzrocima rodno uslovljenog nasilja. U radioničarskom radu djevojke su istakle svoja mišljenja i zapažanja o odnosima i vezama među mladima. Naglasile su važnost njegovanja prijateljstva bez obzira na pol , različitosti u stavovima i smatraju da je dobra komunikacija i uvažavanje drugoga ključ za uspjeh prijateljstva i partnerskih veza.
Diskusija je bila otvorena i konstruktivna tako da su djevojke bile zadovoljne radom na radionici i izrazile spremnost da se uključe i dalje u rad Udruženja.

DSC01076 DSC01079-2 DSC01085 DSC01086 DSC01089 DSC01090 DSC01091 DSC01092


UDRUŽENJE ŽENA DERVENTA U POSJETI ŽENAMA IZ TESLIĆA

Članice Udruženja žena „Derventa“ posjetile su Udruženje žena „Teslićke zlatne ruke„ iz Teslića. Inicijativu je pokrenula Zdravka Popović, članica sekcije Udruženja žena „Derventa“ iz Osinje, s ciljem da se uspostavi saradnja sa ženama iz Teslića. Grupa žena imala je priliku da se upozna s radom ove organizacije, plasiranjem njihovih proizvoda i mogućnostima ekonomskog osnaživanja žena.
Žene derventske opštine, nakon obuke za izradu poslovnog plana koje su prošle u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje žena u lokalnoj zajednici“, spremne su da pokrenu aktivnosti na realizaciji svojih ideja. Neke su to već uradile, ali žele da se udruže da bi lakše plasirale svoje proizvode i na taj način poboljšaju ekonomski položaj svojih porodica, a i promovišu lokalnu zajednicu izlažući svoje proizvode na sajmovima u regiji i šire.
Ova posjeta omogućila je razmjenu iskustava i primjera dobre prakse koji će pomoći zainteresovanim članicama našeg Udruženja da svoje ideje provedu u djelo.

PicsArt_1418714898831-1 CAM03111-1


ULIČNA KAMPANJA „IZAĐI – GLASAJ“

Udruženje žena “Derventa“ kao članica Ženske mreže BiH provelo je 8. 9. i 10. oktobra 2014. godine uličnu kampanju u lokalnoj zajednici kojim se građanke naše opštine pozivaju da izađu na opšte izbore 2014. godine. Moto kampanje je: “IZAĐI- GLASAJ“. Ova akcija je dio projekta „Jačanje ženskih ljudskih prava u BiH kroz osnaživanje Ženske mreže BiH“ koju podržava Ambasada Kraljevine Norveške u BiH. Glavni organizatori su Fondacija CURE iz Sarajeva koja je animirala ženske organizacije širom BiH da učestvuju u ovoj kampanji podjelom propagandnog materijala.

DSC00705 DSC00723 DSC00726 DSC00759 DSC00765 DSC00773


Udruženje žena „Derventa“ učestvovalo je na 9. Sajmu privrede i turizma. Sajam se održava u okviru 163. derventskog vašara i traje tri dana. Organizator Sajma je Javna ustanova Sportsko kulturni centar Derventa. Članice Udruženja žena „ Derventa“ imale su priliku da izlože i prodaju ručne radove, da se druže i da steknu nova poznanstva. Na Sajmu su na poziv Udruženja učestvovale i žene: UŽ „Batkuša“ iz Batkuše , UŽ „Veliko srce“ iz Modriče , UŽ „Đurđevak“ iz Liješća i na ovaj način nastavile saradnju koja je uspostavljena prije mnogo godina. Te međusobne susrete naše Udruženje njegovaće i ubuduće.

DSC00352 - Copy DSC00354 DSC00373 DSC00378


20. avgusta 2014. članice Udruženja žena realizovale su izlet na Balkanu, a u povratku su posjetile Banjaluku i Ukrinski lug.

DSC00269 DSC00275 DSC00296 DSC00317 DSC00319


Udruženje žena „Derventa“ ponovo je prikupilo i otpremilo pomoć u odjeći, higijenskim sredstvima, igračkama i knjigama za poplavljene u Šamcu. Preko sto naslova knjiga namijenjene su biblioteci u Šamcu, a igračke vrtiću.


UŽ „Derventa“ učestvovalo je u Noći muzeja u Derventi izložbom radova koji su nastali na radionicama Dekupaž tehnikom.DSC06082 DSC06034 DSC06085 DSC06084


Udruženje žena „Derventa“ pomaže nastradalima u poplavama

      Už“Derventa „ i Opštinska komisija za ravnopravnost polova organizovali su prikupljanje pomoći za nastradale u poplavama. Sekcija žena iz sela Crnče i Mjesna zajednica Crnča zajedno su prikupili znatnu humanitarnu pomoć koja je 22.maja  uručena u Šamac.Sekcijae žena iz Donjeg Detlaka ,Polja , Miškovaca , Turskih Lužana i žene iz grada prikupile su hranu, vodu, odjeću, sanitarni materijal i druge u ovom trenutku potrebne stvari koje su predstavnice Udruženja Jovanka Popović i Gordana Pijetlović uručile Udruženju građana Topeer iz Doboja čiji će volonteri pomoć distribuirati građanima.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

U organizaciji prikupljanja pomoći posebno su se istakleJovanka Popović, Gordana Pijetlović, Nada Dodig,  Kata Stupar, Tanja Vračević, Mirjana Plisnić, Marijana Pavičić, Miroslavka Martić, Nada Pjeranović, Gordana Nenić, Snježana Bulović, Veselka Kecman, Slavica Vidović, Ljiljana Lazić, Radosava Milinković, Šuhra –Gara Gvozdarević, Tatjana Tutnjević, Ljiljana Ćudić, a logističku podršku  pružile su Gordana Simić I Vesna Šain.P1000662 P1000667

Prikupljanje pomoći Udruženje žena će nastaviti i  za druga mjesta koja su stradala u poplavama .Važno je istaći da su se u ovu akciju uključile žene iz dijelova Dervente  koji su takođe nedavno bili poplavljeni, ali,kako same kažu, „ drugima je gore nego nama“.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Naš grad je takođe  u zadnje dvije decenije pretrpio strašna razaranja I katastrofe, ali ono što smo vidjele u Doboju ne može se porediti ni s filmovima strave  I užasa “, izjavile su članice Udruženja koje su posjetile Doboj.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Udruženje žena „Derventa“ organizuje prikupljanje pomoći za nastradale u poplavama u svojim prostorijama u Vatrogasnom domu u četvrtak 22.05.2014. od 10 do 20 časova. Pozivamo naše članice i zainteresovane gradjane da se odazovu ovoj akciji.


ŽENE POSJETILE ANDRIĆGRAD

Udruženje žena Derventa organizovalo je u subotu 5.4.2014. godine jednodnevni
izlet za žene derventske opštine. Posjetile su Andrićgrad i Jahorinu.

P1000535_1

Imale su priliku da razgledaju ljepote ovog kamenog grada, prošetaju ćuprijom na Drini ispod koje teče prelijepa rijeka čija je boja i čistoća oduševila žene.

P1000524

Bile su jedna od mnogobrojnih ekskurzija koja je toga dana posjetila Višegrad. Na povratku su posjetile Jahorinu, prošetale i uživale u ljepotama olimpijske ljepotice.

P1000535 Zadovoljne ovim izletom žene već razmišljaju o novoj destinaciji i zajedničkom
druženju.

P1000519


UNAPREĐENJE POLOŽAJA ŽENA NA SELU

Udruženje žena Derventa održalo je regionalni sastanak „ Unapređenje položaja žena na selu – primjer dobre prakse“.DSC07500DSC07507

Sastanak je bio završna aktivnost na kojim su predstavljeni rezultati projekta „ Ekonomnsko osnaživanje žena na selu“, koji je posljednjih godinu dana provodilo Udruženje u saradnji sa organizacijom Goodwill, a uz finansijsku pomoć Ambasade Kraljevine Holandije i opštine Derventa.DSC07518DSC07521
Sastanku su prisustvovale žene iz opština Derventa, Brod, Srbac i Doboj, predstavnice opštine Derventa, predstavnica Gender centar Vlade RS i razmijenili iskustva i primjere dobrih praksi u oblasti unapređenja položaja žena na selu.DSC07539


KAMPANJE 25.11.2013 – 10.12.2013

Udruženje žena Derventa je zajedno sa komisijom za ravnopravnost polova I ženama srbačke opštine provelo  kampanju “NE nasilju”. Kampanja je organizovana u povodu 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja u porodici ,a u okviru “16 dana aktivizma žena u borbi protiv nasilja”.

DSC07450

Žene srbačke opštine kao I učenice gimnazije u Srpcu rado su se odazvale pozivu projektnog tima koji ovu kampanju provodi u okviru UNDP projekta “Osnaživanje žena na selu”. Za nepunih sat koliko je kampanja trajala žene I mlade djevojke  su sa entuzijazmom dijelile propagandni materijal građanima Srpca I spremno objašnjavale značaj ove akcije na sprečavanju nasilja u porodici. Veliki broj muškaraca prihvatio je ovu kampanju  I izrazio spremnost da se aktivno uključe u ovu aktivnost.

DSC07454

Osim ulične akcije propagandni materijal je podijeljen I u institucijama, prodavnicama, kafićima I srednjoškolskom centru.

DSC07453

Dio propagandnog materijala članice projektnog tima uručile su predsjednicama sekcija koje su provele kampanju u svojim selima.sl1

Udruženje žena Derventa priključilo se kampanji “Bijela vrpca”-“ Muškarci protiv muškog nasilja nad ženama I djevjčicama “ I kampanji “ Život bez nasilja” koje Gender centar – centar za jednakost I ravnopravnost polova  Republike Srpske zajedno sa nevladinim organizacijama , institucijama vlasti I obrazovnim institucijama kontinuirano provodi u Republici Srpskoj u period od 25.novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava.

Kampanja se provodi u cijlu prevencije I suzbijanju nasilja nad ženama kao I  što efikasnije zaštite I zbrinjavanja žrtava nasilja.

Volonterke UŽ Derventa dijelile su bijele vrpce dječacima I muškarcima koji nošenjem bijele vrpce pokazuju spremnost da ucestvuju u  sprečavanju muškog nasilja nad ženama I djevojčicama.

Građanima Dervente volonterke su dijelile propagandni materijal “ Život bez nasilja” I na taj način kao I svake godine dale svoj doprinos aktivnostima koje promovisu životu bez nasilja.


REGIONALNI SASTANAK

Udruženje žena „Derventa“ je u okviru projekta“Ženska ljudska prava- osnaživanje žena“ koji podržava Ekumenska inicijativa žena organizovalo regionalni sastanak 13.3. 2013. godine o položaju žena i stanju rodne ravnopravnosti u dobojskoj regiji. Sastanku su prisustvovale predstavnice Gender centra Vlade RS, sekcija žena na selu iz Dervente, UG“Budućnost“ iz Modriče, udruženja žena „Derventa“ , “Đurđevak“ iz Liješća, „Srce“ iz Pridjela Gornjeg, „ Plana“ Makljenovac Doboj, „Šamac“ iz Šamca, OSCE – kancelarija Doboj, opštinskog odbora za ravnopravnost polova SO Dertventa, sekretarka i odbornice SO Derventa.

DSC04322
Cilj sastanka je bio razmjena iskustava o stanju ženskih prava i primjerima organizovanja žena u lokalnim zajednicama dobojske regije. Prezentovano je istraživanje poštovanja Zakona o rodnoj ravnopravnosti u medijima koje je provelo UŽ“Derventa“DSC04328 Sastanak je bio prilika da učesnice dobiju značajne informacije od predstavnica Gender centra RS o mogućnostima informisanja o zakonskim regulativama vezanim za različite aspekte rodne ravnopravnosti. Pozvale su sve prisutne da im se obrate u situacijama kršenja ženskih ljudskih prava u svojim sredinama jer su u mogućnosti da postojećim mehanizmima kontaktiraju nadležne organe za rješenje problema.
DSC04335
Učesnice regionalnog sastanka su se aktivno uključile u diskusiju o ženskim ljudskim pravima u svojim sredinama kako bi dale doprinos formulisanju zaključaka.

DSC04347

Zaključci sa sastanka su:
1. Umrežavanje ženskih organizacija na regiji i RS ,posebno ženskih organizacija na selu
2. Da se jednom godišnje organizuje sastanak s ciljem razmjene iskustava o stanju ženskih ljudskih prava i primjera dobre prakse u ostvarivanju rodne ravnopravnosti.
3. Da postane obavezujuće da se iz sredstava za podsticaj u poljoprivredi u opštinama 20% sredstava namijeni ženama poljoprivrednicama.


U RADNOJ POSJETI

4. decembra 2012. godine našu organizaciju su posjetili predstavnici Američke ambasade u BiH. Gospodin Steven Gillen, politički oficir u Ambasadi, u razgovoru s projektnim timom Udruženja žena, informisan je o aktivnostima na realizaciji projekta „Prevencija u borbi protiv trgovine ljudima“ koji je podržan od Američke ambasade u BiH kao i ostalim aktivnostima koje Udruženje provodi.


INICIJATIVA ZA NADGLEDANJE

Na inicijativu OSCE-kancelarija Doboj organizacije civilnog društva u Derventi Udruženje žena „Derventa“, Bios Plus, Omladinska organizacija Derbent, NVO Sunce i IMIC – zajedno pokrenule su projekat „Inicijativa za nadgledanje i zagovaranje“.

Cilj Inicijative je da u periodu od šest mjeseci aktivno nadgleda i evaluira rad Skupštine u vezi s pitanjima kreiranja novih radnih mjesta za ciljne grupe : žene, mlade, osobe s invaliditetom i povratnike. Kreatori Inicijative vođeni su idejom da skrenu pažnju donosiocima odluka i odgovornih institucija na probleme nezaposlenosti u opštini i da u zajedničkoj saradnji iznalaze mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

Inicijativa je naišla na veliko razumijevanje vlasti. Institucionalni okvir za ovakvo djelovanje predstavlja Sporazum o saradnji između Opštine Derventa i organizacija civilnog društva kao i Odluka o uvođenju novih mehanizama komunikacije između građana i odbornika SO Derventa koja predviđa i nadgledanje rada Skupštine od strane nevladinog sektora.


O rezultatima nadgledanja građani se informišu putem medija i kampanjama. Inicijativi za nadgledanje pridružile su se i nove organizacije: GOODWILL i Ekologika.


Ova Inicijativa je samo nastavak niza aktivnosti koje je pokrenuo OSCE- Misija u BiH kako bi omogućila partnerskim organizacijama i institucijama u lokalnim zajednicama da na efikasniji način zagovaraju aktivnosti koje su od ključnog interesa u tim zajednicama.


OSMOMARTOVSKO DRUŽENJE

Udruženje žena „Derventa“ je zajedno s opštinskom komisijom za ravnopravnost polova, a pod pokroviteljstvom načelnika opštine, organizovalo osmomartovsko druženje u Centru za kulturu 7.3.2012. godine.

Na druženju su učestvovale sve sekcije žena sa sela koje su pripremile prodajnu izložbu ručnih radova i poljoprivrednih proizvoda, učestvovale su u kulturno-umjetničkom dijelu, a za zajedničko druženje žene su pripremile zakusku.

Cijelu manifestaciju pratila je i televizija TV Kanal 3, a objavljen je i prigodan tekst u Derventskom listu. I ova aktivnost je doprinijela vidljivosti žena sa sela, što je rezultat implementacije projektnih aktivnosti u projektu „Društveno i ekonomsko osnaživanje žena na selu“ koji je finansirao UNDP iz projekta LOD II.