IMAM PRAVO!

NA ŽIVOT BEZ STRAHA!

NA ŽIVOT BEZ NASILJA!

I NA SIGURNOST!

UŽ Derventa kao članica Sigurne mreže uključila se u kampanju “Dižem glas protiv nasilja“ koja traje od 2. do 7. oktobra 2023. godine. Cilj kampanje „Imam pravo na život bez straha, život bez bez nasilja i na sigurnost“ je podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama uključujući i porodično nasilje te slanje poruke o nužnosti nulte tolerancije na sve oblike rodno zasnovanog nasilja.

Kampanjom želimo uticati na zajedničko djelovanje institucija i organizacija na efikasnom ostvarivanju zaštite, pružanju pomoći žrtvama RZN i porodičnog nasilja.

U kampanju smo uključili mlade uz scenski prikaz kojeg su izveli članovi Omladinskog dramskog studija za svoje vršnjake u dvorištu srednjoškolskog centra u Derventi i za građane ispred Tržnog centra Kort.

U okviru kampanje organizovan je okrugli sto za članove Multiseltorskog tima u borbi protiv nasilja na kojem je razgovarano o primjeni novina Zakona o zaštiti od nasilja i uloga institucija i organizacija koje se bave problemom nasilja. Nakon razgovora na ovu temu moderatorica je predstavila kampanju članica Sigurne mreže, a učesnici su dali svoj doprinos kampanji  ineraktivnim radom u grupama i prezentacijom na temu „Imam pravo na život bez straha, život bez nasilja i na sigurnost!“

 #imampravo #stopnasiljunadzenama #nasiljenadzenama #podrskasigurnojmrezi #sigurnamreza #oakfondacija #tragfondacija #UZDerventa