Pozitivna alternativa uvijek postoji – samo je odaberi

UŽ Derventa realizovala je edukativne radionice u okviru projekta „Prevencija alkoholizma među adolescentima“ podržanog  od Ministarstva civilnih poslova BiH. Glavni cilj projekta je da edukacijom i prevencijom utičemo među učenicima na suzbijanju alkoholizma i da stimulišemo učenike za uključivanje u kreativne aktivnosti kao izboru kvalitetnog življenja.

      Na ovaj način pokušavamo da kod mladih razvijemo svijest da postoje različite mogućnosti kvalitetnog življenja i da su sportske, kulturne i druge aktivnosti dobra alternativa za prevazilaženje adolescentnih promjena kod mladih koje su praćene nesigurnošću i nestabilnošću te stalnim preispitivanjem vlastitog identiteta.

Upozoravamo ih da je to plodno tlo za sklonost raznom eksperimentisanju u ponašanju pa tako i onom s alkoholom.

     Obrazac pijenja kod mladih razvija se prvenstveno u grupama vršnjaka, najviše u dobi između 13. i 17. godine. Na taj način mladi nam pokušavaju poručiti da su odrasli, ponekad je to način da se uklope u društvo i da budu prihvaćeni od vršnjačke grupe.

        Najčešće se ne obaziru na posljedice, često se takmiče međusobno u količini ispijenih pića te kombinuju i druga sredstva zavisnosti.

Problem alkoholizma nije problem samo osobe koja pije već i njene porodice i zajednice u cjelini.

       Nakon edukativnih radionica projektni tim je počeo s realizacijom kreativnih radionica u osnovnim školama s ciljem promovisanja kreativnih aktivnosti kao načina upražnjavanja slobodnog vremena i zdravog života u cilju prevencije konzumiranja alkohola i drugih poroka među mladima.