ULOGA I UČEŠĆE ŽENA U PREVENCIJI NASILNOG EKSTREMIZMA

U Centru za kulturu u Derventi  uz poštovanje svih propisanih zdravstvenih mjera održana je konferencija u okviru projekta „Ženski aktivizam u prevenciji nasilnog ekstremizma„ koji provodimo s partnerskom organizacijom Udruženje žena „Đurđevak„ iz Liješća – Brod, a finansijski je podržan od Agencije za ravnopravnost polova BiH u Programu FIGAP II.

 U radu konferencije učestvovale su predstavnice ženskih nevladinih organizacija iz lokalnih zajednica: Tešnja, Doboja, Broda i Dervente, kao i predstavnici komisija za ravnopravnost polova, institucija koje se bave zaštitom žrtava nasilja i predstavnici vlasti i mediji. Na konferenciji su učestvovali predavači iz Sarajeva i Banje Luke, profesor dr Muhamed Smajić i Željka Mileusnić, predsjednica Mreže žena policajki  Republike Srpske. Nakon uvodnih obraćanja organizatorica, koordinatorica projekta  predstavila je rezultate provođenja projektnih aktivnosti, a učesnice su imale priliku da čuju predavanja na teme: „Prevencija onlajn nasilja nad ženama i djevojkama“ i „Uloga i učešće žena u prevenciji nasilnog ekstremizma“. Učesnice su se aktivno uključile u rad konferencije, prepoznale važnost uključivanja žena i djevojka u procese mira i sigurnosti i istakle da je veoma važno povećati svijest  javnosti o važnosti učešća žena u očuvanju mira i sigurnosti. Važnost ovog projekta je jačanje ženskih nevladinih organizacija  koje dolaze iz različitih lokalnih zajednica da prenesu pozitivna iskustva sa konferencije, o značaju prevencije, sprečavanju govora mržnje  i  nenasilnog rješavanja konflikata.

Jedan od zaključaka konferencije je da se što više ženskih organizacija, posebno iz malih sredina, uključe u preventivni rad i angažuju u očuvanju mira i sigurnosti.