Studijska posjeta UŽ Derventa

Od 13. do 15. juna  članice UŽ Derventa realizovale su studijsku posjetu  ženskim organizacijama “Priroda“ i “Maja Kravica“ iz Bratunca , a uz podršku Ekumenske in icijative žena ( EIŽ). U toku trodnevne posjete imale smo priliku da učestvujemo na Sajmu poljoprivrede, privrede i turizma, a u okviru manifestacije DANI MALINE. Na  štandu Udruženja žene su izložile svoje proizvode i rukotvorine našeg kraja, kao i proizvode od tijesta, a važno je istaći da su sve bile aktivne učesnice na radionicama u projektima koje je podržala EIŽ. 

          Organizovale smo radionicu za članice sva tri udruženja na kojoj smo izmijenile iskustva i dogovorile saradnju u budućim aktivnostima a prisustvovale  su i žene iz Makedonije i Srbije  koje su bile gošće ženskim organizacijama iz Bratunca. Bila je to jedinstvena prilika da se upoznamo sa njihovim aktivnostima i da s njima dogovorimo zajedničke aktivnosti s ciljem poboljšanja položaja žena u društvu, a posebno ekonomskog osnaživanja.

  Posjeta Bratunačkom kraju nastavljena je obilaskom sela Kravice gdje djeluje UŽ „Maja“. Upoznale smo se s radom ovog Udruženja, obišle malinjake, u kojima je upravo berba u toku, pa cijeli kraj miriše na maline.

Naše domaćice su nas upoznale s radom zadruge koja ima svoje malinjake, otkupljuju maline od malih proizvođača koji koriste njihovu hladnjaču i uz njihovu pomoć plasiraju maline. Zadruga okuplja veliki broj žena koje osim rada sa malinama obavljaju i druge poslove kao što su ketering, skupljanje starih stvari i rukotvorina, pa im je prioritet da pronađu adekvatan prostor za njihovo izlaganje.

     Mi smo se pohvalile da u Derventi uspješno radi muzej u okviru Narodne biblioteke “Branko Radičević” u kome su postavke i eksponati vrijedni za očuvanje prošlosti našeg kraja.

Pozvale smo ih da posjete naš Sajam privrede i Derventski vašar. Zahvaljujući EIŽ i ovog puta smo imale priliku da upoznamo  još jedan kraj, da predstavimo naš grad, naš rad i da nastavimo saradnju sa našim dragim prijateljicama iz UŽ „Maja“ i „Priroda“.  S  ove posjete nosimo veoma lijepe utiske zahvaljujući izuzetnom gostoprimstvu naših domaćica, a i ostalih građana.