EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA NA SELU UZ PODRŠKU HOLANDSKE AMBASADE

Udruženje žena “Derventa” je kandidovalo projekat “Unapređenje položaja žena na selu” koji je ušao u strategiju razvoja Opštine Derventa 2011.-2016. Zahvaljujući sredstvima UNDP iz projekta LOD II započele smo s realizacijom ciljeva iz Strategije u pet mjesnih zajednica. Pozitivni efekti i postignuti rezultati su nas motivisali da kandidujemo projekat kod Holandske ambasade u BiH za nastavak projektnih aktivnosti u još sedam seoskih mjesnih zajednica na području opštine Derventa.

Holandska ambasada u BiH  podržava  organizacije i projekte  čiji su ciljevi smanjenje siromaštva u BiH. Prepoznali su naš projekat kao primjer dobre prakse u ekonomskom osnaživanju žena na selu i podržali našu organizaciju za nastavak ovih aktivnosti.

Aktivnosti u projektu „Ekonomsko osnaživanje žena na selu“  realizovaće projektni tim UŽ“Derventa“ i partnerska organizacija GOODWILL. Ciljne grupe su žene  iz mjesnih zajednica Agići, Turski Lužani, Polje, Žeravac, Gornja Lupljanica, Cerani i Crnča.

Projekat traje 12 mjeseci i obuhvata edukaciju žena za izradu biznis plana, posjete poslovnim inkubatorima u Banjoj Luci i Tuzli, obilježavanje Svjetskog dana žena na selu, manifestaciju „Korak po korak do znanja“, izbor i nagrađivanje najboljih biznis ideja, regionalni sastanak  „Unapređenje položaja žena na selu-primjeri dobre prakse“, promociju projektnih aktivnosti u medijima.

Realizaciju ovog projekta podržala je i Skupština opštine Derventa.